تبادل نظرات اعضاء

۱۳۸۹ آذر ۳۰, سه‌شنبه

صبح يلدا من جشن ميلاد توست Merry Christmas happy new year

شب يلدا من روز ميلا د تو، بيان از پيوند ريشه اي من و تو در اين کهن ديار مي باشد ، در باور يکتا پرستان عهد باستان سرزمين من و تو، اهورا ميترا در انتهاي طولاني ترين شب سال از دل سنگ بيرون مي آيد، گاو به نشانه اي تاريکي قرباني مي شود و نور متولد مي گردد و از خون قرباني سرو و ريواس مي رويد. از بعد يلدا رويش نور تداوم مي يابد  نور و ظلمت  درشب نوروز شان به تعادل مي رسند و غلبه نور بر تاريکي روز نوروزشان اتفاق مي افتد. گفته مي شود ، يکتا پرستان آن دوران در صبح يلدا ،بذر سروي را به نيت پيروزي نور بر ظلمت و عقل بر جهل در گلداني کاشته و در روز نوروز به طبيعت انتقال داده و باز کاشت مي نمودند.
بعد از دوران اهوراميترائي در دوران اهورامزدائي نيز باور هاي ياد شده از طرف پيام آور آن دوره ، حضرت زرتشت تروئج مي شود سرو هائي که گفته مي شود در سرزمين مان به دست ايشان کاشته شده مي تواند تائيد نکات ياد شده باشد.  وبعد روايت شنا ي ايشان در درياي هامون (به نظر مي رسد منظور درياي تيتس بوده باشد) و ... و بشارت ميلاد ناجي و رهاگر ديگر در هزاره بعدي ... که در باور تو هم ديار خوبم ، ميلاد آن ناجي بشارت داده شده يعني حضرت مسيح مترادف با يلدا بوده و بدرستي تولد نور مي خواني و به نيت پيروزي نور بر ظلمت کاج کریستمس چراغاني مي کني.
انگار همان ديروز بود ايام سوگواري مذهبي ما بود ديدم لباس تيره بر تن کردي ، بي اختيار پرسيدم مگر تو هم اعتقاد... با متانت و نجابت حرفم را قطع کردي و گفتي " آري من هم اعتقاد دارم به اعتقادات ديگران احترام بگذارم حالا چه به اعتقادشان اعتقاد داشته باشم چه نداشته باشم". چقدر دنبال فرصت مي گشتم تا بگويم من هم از صميم قلب به اعتقادات احترام مي گذارم. چون با هات احساس صميميت مي کنم دلم نيامد اين پرسش را طرح نکنم: آيا مي شود به جاي شاخه قطع شده درخت کاج ، نهال کاج را تهيه و تزئين و بعد در زمان مناسب آن را به طبيعت انتقال داده و به ياد اين روز مبارک بکاري؟
تولد حضرت مسيح را به پيروان آن بزرگوار شاد باش و فرا رسيدن سال نومسيحي را پيشاپيش تبريک مي گويم
Merry Christmas happy new year

۱۳۸۹ آذر ۲۷, شنبه

ظهور و سقوط مکرر موج تدوين برنامه ملي جنگل: بخش 1(NFP)

فکر تازه اي نيست ، تاريخچه برنامه ملي جنگل به سال 1960 ميلادي مي رسد، برنامه ملي جنگل به رويکرد همه جانبه براي تدوين سياست، برنامه ريزي ، اجرا و کنترل فعاليت هاي جنگل در سطح ملي که به مديريت پايدار جنگل منتهي شود، اطلاق مي گردد. هر از گاهي موج تدوين برنامه ملي جنگل در سازمان متبوع ما اوج مي گيرد بعد مشخص مي گردد که کفي بيش نبوده که ما موج انگاشتيم، مسئله چندان پيچيده نيست، توان کارشناسي سازمان بالاتر ازآن است که حد اقل در اين مورد خاص کم بياورد، ولي قصه همان قصه اي نخ نما شده بازرگان و شتر است، به اميد اين که اين بار موج واقعي باشد، نگاهي گذرا مي اندازيم به چارچوب برنامه ملي جنگل به روايت COFO 2010 با معذرت از اينکه در حوزه تخصصي عزيزان کاربلد ورود پيدا مي کنيم، حتي در دنيا مجازي هم خجالت آور است در زمينه اي که تجربه و تخصص را توام نداريم اظهار نظر کنيم، اما همانطوريکه ذکر شد فقط آخرين روايت کميته جنگل فائو را ياد آور مي شويم:
برنامه ملي جنگل به سه اصل عمده (Principle) متکي است:
- حاکميت و مديريت؛
- ثبات داخلي و ائتلاف هاي بخش هاي بيروني جنگل؛
- مشارکت و همکاري.
به غير از اصل اول که کلي است ديگر اصول به يک سري اصول فرعي مرتبط مي شوند. اصل دوم با اصول فرعي زير مرتبط مي باشد:
- رويکرد همه جانبه زير بخش ها
- ائتلاف با ديگر استراتژي هاي توسعه پايدار ملي
- سازگاري با قوانين ملي
- سازگاري با حقوق عرفي
- ...
ادامه دارد

۱۳۸۹ آذر ۲۱, یکشنبه

با پرونده دنا در پاستور (بخش 1)

حتماً با ديدن تيتر خوشحال شديد که پرونده دنا مختومه نشده، بلاخره آنهايي که اين گوشه از طبيعت منحصر به فرد سرزمين را تخريب نموده اند حد اقل در بالاترين مرکز تصميم ، مورد سئوال قرار گرفته اند. نه دل خوش نباشيد، آن پرونده اي  که همصدا با بچه هاي بلاگستان کلي دادرسي فرياد زديم ، در چارچوب اداري پانزده صفحه گزارش شبه کيفر خواست ارائه داديم، اگر جوابيه اي شما دیديد؟ من هم ديدم!
اين دفعه قصه فرق مي کرد پرونده اي با عنوان ارتقاي سطح بخشي از منطقه حفاظت شده دنا به پارک ملي در کميسيون امور زير بنائي صنعت و محيط زيست مطرح بود. قبلاً وقتي دوستان ديگر از اين جلسات سنگين ياد مي کردند آدم دهنش آب مي افتاد. وقتي توصيه شد در اين جلسه حضور داشته باشم از خدا پنهان نيست از شما چه پنهان، ته دل خوشحال شدم ، اين خوشحالي چند علت داشت، يکي اينکه زياد شنيده بودم پاستور اين چنين گفت و بهارستان آن چنان و ... ما هم که کنجکاو خيلي دوست داشتم از نزديک شاهد باشم که پاستور چگونه سخن مي گويد. دوم اينکه وقتي ليست اعضاء کميسيون را نگاه مي کني تقريباً اکثريت وزرا، معاونين رئيس جمهور و ... در آن حضور دارند. براي يک جنگلبان چه بهتر از اين که در جمع تصميم گيران آن چناني ، نا گفته  هاي دنا را بيان کند. از طرفي باز کنجکاو بودم جايگاه شورايعالي حفاظت محيط زيست در کميسيون کجاست؟ شورايعالي سازمان متبوع اين وسط چه کاره است ؟
ادامه دارد
>

۱۳۸۹ آذر ۲۰, شنبه

روز جهاني کوهستان با ياد سعيد پرهام، پلنگ کوه و دشت در خون غلتيده اي سرزمين مظلو م مان: بخش پاياني: سرزمين کوهستاني من

گفتيم سرزمين کوستاني ما از نظر تنوع زيستي نمونه کم نظير در دنيا ست ، ولي اينکه با اين گنجينه که مي توانست ويتريني از طبيعت کره مسکون باشد چه مي گذرد جاي بحث مستقل را دارد که ورود پيدا نمي کنيم. شايد بتوان گفت به غير از چند کشور معدود مشکل و تهديد محيط زيست کوهستان يک معضل جهاني است. در اغلب نقاط دنيا روش سنتي استفاده از کوهستان به هم ريخته (به دلايلي که در بحث هاي پيشين داشتيم) بدون اينکه برنامه علمي مدون با توجه به شرايط روز براي کوهستان تدوين شود
با احساس خطر ، در جهت تعديل تهديدات برنامه کار تنوع زيستي کوهستان از طريق کنوانسيون تنوع زيستي در سطوح مختلف (ملي، منطقه اي و جهاني ) ارائه شده است. بعضي کشور ها برنامه ريزي فرا مرزي منطقه اي کوهستان را مورد توجه قرار داده اند، برنامه منطقه اي هندوکش-هيماليا از آن جمله است. . بعضي ديگر به ويژه کشور هاي در حال توسعه (از جمله در کشور ما) از هزاران آزمون به خطا ختم شده عبرت نمي گيرند و کماکان بر توسعه ناپايدار در اکوسيستم شکننده کوهستان اصرار دارند. توسعه نا پايدار متداول در محيط کوهستاني نه تنها فقر و فلاکت براي مردم کوهستان به ارمغان مي آورد بلکه کل تمدن سرزمين را نشانه رفته است.

روز جهاني کوهستان با ياد سعيد پرهام، پلنگ کوه و دشت در خون غلتيده اي سرزمين مظلو م مان: بخش7: قسمت اول: سرزمين کوهستاني من

بر مبناي معيار هاي علمي تعريف شده کشور ايران در يک ارزيابي کلان مي تواند يک سرزمين کوهستاني تلقي شود. زاگرس و البرز عمده رشته کوه هاي ايران هستند که در فراي مرز هاي ملي با کوههاي آنتاليا، قفقاز، هندوکش و... گره مي خورند يا به بيان زيبائي شاعرانه منوچهر آتشي:
ايران جهان است
        وقتي گره مي خورد
               گردنه هاي زاگرس
                          با چکاد آرارات
                                و دره هاي البرز
                                      با تنگه هاي هند وکش

با بحث هاي مقدماتي که تا اينجا داشته ايم با توجه به قله هاي اصلي دو رشته کوه عمده مي توان ارزيابي و نظر کارشناسي داد که سرزمين ما حد اقل حاوي يک صد اکوسيستم کلان کوهستاني (با احتمال تکرار يک اکوسيستم کلان در بيش از يک جا)، سيصد اکوسيستم منطقه اي (Eco-Region) با صد ها اکوسيستم بخشي (Eco-section) و هزار ها اکوسيستم محلي (Eco-site) ميباشد. از طرفي وقتي پنج منطقه ژئوبتانيک جهاني در چنين سرزميني گره مي خورند در توصيف غناي تنوع زيستي سطوح پائين (گونه و ژن) حرف شاعرانه آتشي را مي توان در ديالوگ علمي بيان داشت که "سرزمين کوهستاني من دنياست".
ادامه دارد

۱۳۸۹ آذر ۱۸, پنجشنبه

روز جهاني کوهستان بر دوستدارا ن و محافظان کوه مبارک:: بخش 6: عملکرد اجتماعي و اقتصادي کوهستان و چالش هاي پيش رو

استفاده از تنوع زيستي کوهستان به عنوان مواد خام براي غذا، پوشاک، وسائل خانگي، زينتي و ... يک سنت جهاني تلقي مي شود. افزايش تقاضا براي صنايع، توريست هاي متقاضي و ... اين سنت محلي را به تهديد جدي براي تنوع زيستي کوهستان تبديل کرده است.
جمع آوري اجزاء بويژه بذور گياهان کوهستان از منابع در آمد مردم کوهستان نشين محسوب مي شود. که با توجه به تغييرات شرايط محيطي و افزايش تقاضا امروزه به تهديدي براي تنوع زيستي کوهستان تبديل شده است، چه بسا قاچاق ژن از اين طريق تسهيل مي شود. توليد زراعي گونه هاي وحشي بدون مراعات حريم معني دار ، ژن هاي وحشي را در معرض خطر هيبريد قرار مي دهد. از ديگر تهديدات عمده کوهستان ، استخراج منابع مي باشد که رويشگاه ها و زيستگاههاي گونه هاي منحصر بفرد بدينوسيله منهدم مي شوند.
بدون اسفناج و سيب زمين وحشي سبد غذائي نپالي ها مفهوم ندارد. ارزش هاي داروئي گونه هاي گياهي کوهستان فوق العاده است ، براي مثال اجزاء مختلف گونه علفي Rheam Nabile که در ارتفاعات بالائي آلپي رويش دارد ، ارزش هاي داروئي براي امراض متفاوت دارد. اين گياه چندين دهه است که به عنوان داروخانه طبيعت نياز هاي داروئي کوه نيشنان هند، ميانمار، افغانستان و ... برآورده مي کند
ادامه دارد

۱۳۸۹ آذر ۱۶, سه‌شنبه

روز جهاني کوهستان بر کوه نيشنان سرفراز مبارک:: بخش 5: عملکرد محيط زيستي و فرهنگي کوهستان

در بحث قبلي نقش کوهستان را در زنجيره سازگان حيات سرزمين ياد آور شديم. حفظ و توزيع اصولي آب در سرزمين بدون حفظ اکوسيستم کوهستاني به همان آبراهه داري منتهي مي شود که امروزه گرفتارش هستيم. قارچ هاي کوهستاني با درهم شکستن مواد معدني و آماده سازي آن براي توزيع در چرخه غذائي نقش اساسي را ايفا مي کنند. همانطور کوهستان فرهنگ و سنت و گروه هاي قومي(ethnic groups) منحصر بفرد را در خود دارد. محل سکونت و سبک زندگي گروه هاي قومي از نظر اکوتوريست يکي از جاذبه هاي عمده محسوب مي شود.
بخاطر درجه بکريت بالا و عدم دسترسي به فن آوري هاي ملي و جهاني، دانش بومي کوه نيشنان از غنائي خاصي بر خوردار است. از نگهداري بذر گرفته تا ساختن ظروف چوبي، آگاهي به ارزش هاي غذائي، داروئي و... عناصر طبيعي کوهستان از آن جمله اند. با وجود اينکه قوانين جهاني سوء استفاده از اين نوع دانش را بدون مراعات حق مالکيت معنوي صاحبان دانش منع مي کند قوانين ملي در اين ارتباط يا وجود ندارد و يا بسيار ضعيف است. مي توان وابستگي تقريباً کامل مردم بومي به طبيعت را از ديگر ويژگيهاي کوهستان شمرد، بر اين اساس است که کنوانسيون تنوع زيستي سازمان ملل اکوسيستم هاي کوهستاني را ميراث جهاني نوع بشر تلقي و حاکميت مردم بومي را جهت حراست از فرهنگ و طبيعت کوهستان توصيه مي کند.
ادامه دارد

در آستانه روز جهاني کوهستان: بخش 4: ويژگيهايي اکوسيستم و تنوع زيستي کوهستان

در مباحث قبلي به اين جمعبندي رسيديم که توپوگرافي متنوع، غناي تنوع زيستي کوهستان را در مقايسه نسبي با ديگر سيما هاي سرزمين سبب مي گردد. در تقسيم بندي عا م تنوع زيستي کوهستان حساس محسوب مي شود. سيماي کوهستان شکننده و آسيب پذير است. مقاومت پوشش گياهي در مقابل عوامل خارجي از جمله تفرج کم بوده و از توان خود بازسازي و احياء کمتر برخوردار مي باشد. امر حساسيت در ارتباط با پايداري خاک نيز صادق است. از طرفي حضور گونه هاي نادر و اندميک اعم از گياهي يا جانوري، با دامنه پراکنش بسيار محدود از ويزگيهاي تنوع زيستي کوهستان است، براي مثال از پاندا قرمز و قورباغه بول نپال يا پلنگ(Leopard) برفي فيز آباد و... مي توان نام برد.
بنا بر اين حفظ مجموعه ارزش هاي ياد شده اعمال مديريت حفاظتي را طلب مي کند. از طرفي نقش کوهستان در زنجيره سازگان حيات سرزمين حائز اهميت بوده و تخريب اکوسيستم کوهستان تاثير خيلي سريع در تخريب حوزه آبخيز از ميان بند تا جلگه خواهد داشت.
ادامه دارد

با گراميداشت ... : بخش 3: تنوع زيستي کوهستان

با گراميداشت روز دانشجو، آن ها ي که روحي به عظمت کوهساران و قلبي به پاکي چشمه ساران کوهستان دارند، مباحث مربوط به کوه را ادامه مي دهيم. در بخش هاي قبلي راجع به ساختار کوهستان بحث شد. شرايط توپوگرافيک و کمربند هاي اکولوژيک مورد اشاره، سبب شکل گيري اکوسيستم هاي محلي متفاوت در فاصله بسیار کم از همديگر مي گردد. در نتيجه در مقايسه نسبي با ديگر انواع سرزمين بيشترين تنوع از بالاترين سطح تنوع زيستي (اکوسيستم) را کوهستان ها دارا مي باشند و به تبعيت از آن از نظر تنوع گونه و تنوع ژن نيز در مقايسه نسبي با محيط هاي غير کوهستاني برتري محسوس دارند.
در يک ارزيابي عام مي توان گفت کوهستان انبار ذخيره تنوع زيستي کره مسکون محسوب مي شود. حدود يک چهارم تنوع زيستي خشکي به کوهستان تعلق دارد. نصف هات اسپوت هاي تنوع زيستي جهان در کوهستان ها استقرار يافته اند.
ادامه دارد

۱۳۸۹ آذر ۱۴, یکشنبه

روز جهاني کوهستان را گرامي مي داريم : بخش 2: پهنه بندي اکولوژيک کوهستان

در بخش اول سعي شد يک تعريف جامع و مانع از آنچه کوه و محيط کوهستاني مي خوانيم ارائه بدهيم، در اين بخش پهنه بندي اکولوژيک کوهستان را مورد بحث قرار مي دهيم. در زونبندي کلاسيک کوهستان از آخرين حد رويشي گونه هاي درختي و درختچه اي به پائين Montane ناميده مي شود. از حد بالاي کمربند درختي تا حد شروعي کمربندي که اغلب درطي سال از برف پوشيده است را Alpine و زون پوشيده از برف در طي سال را nival مي نامند. شناخت و پهنه بندي اين سه زون پايه و اساس مديريت کوهستان محسوب مي شود. کوه هاي که اين سه پهنه را بطور کامل داشته باشند از نظر عملکرد محيط زيستي حائز اهميت بوده و دارائي خدمات اکوسيستمي به مراتب بيشتر هستند
ادامه دارد

۱۳۸۹ آذر ۱۳, شنبه

به بهانه روز جهاني کوهستان: بخش 1: آناتومي واژه کوه

وقتي به کوه و محيط کوهستاني فکر مي کنيم، محيط مرتفع، سرد و پرشيب برايمان مجسم مي گردد. اين شناخت علمي تلقي نمي گردد. فاکتور سرما نمي تواند معرف محيط کوهستاني باشد چه بسا بر مناطق جلگه اي آرکتيک سرمائي حادتر حاکم است. همانطور ارتفاع نمي تواند معرف کوهستان باشد ، جلگه هاي معروف مثل پرايريس (Prairies) امريکاي شمالي در ارتفاع حدود 2000 متري استقرار يافته اند.
پس مي توان گفت شاخص شيب (درجه شيب به سطح افقي)، تنوع و درجه تغييرات شيب و يال و دره هاي در هم پيچيده ناشي از اين پارامتر در معرفي محدوده اي به عنوان کوهستان نقش کليدي دارد. لذا تعريف علمي کوه بر مبنا ناهموايهاي شيب انجام مي گيرد. براين اساس کوه به منطقه اي اطلاق مي شود که در يک واحد استاندارد (سي ثانيه تغيير در عرض جغرافيائي که از نظر وسعت در نقاط مختلف مي تواند متفاوت باشد، اين ميزان در خط استوا معادل 4*4 کيلومتر مربع است) اختلاف ارتفاع  واحد مورد نظر  با 9 واحد همجوار درشبکه بايستي حداقل 200 متر  باشد.
ادامه دارد

تلاش براي ارتقاء جايگاه دبیرخانه فرایند تهران برای کشورهای با پوشش کم جنگل (TPS for LFCCs) ازCOFO رم- ايتاليا تا 10 COP ناگويا - ژاپن

از جمله ای تلاش های به نتیجه رسیده در COP 10 قرار گرفتن دبیرخانه فرایند تهران برای کشورهای با پوشش کم جنگل (TPS for LFCCs) همتراز با سازمان جهانی الوار تروپیکال (ITTO) در کنار مجمع جنگل سازمان ملل (UNFF) ، در سند 3/6 (تنوع زیستی جنگل) می باشد. در دستور کار اوليه فقط ITTO مطرح بوده است که با مداخله به عنوان نماینده ايران، دبیرخانه فرایند تهران برای کشورهای با پوشش کم جنگل در راس (Pre amble) سند مزبور قرار گرفته است. دست آورد COP- l0 بالاترین اعتبار بخشي (Accreditation) در طی دوران 21 ساله دبير خانه مزبور مي باشد. همانطوريکه استحضار دارند فرآیند تهران با ابتکار ایران از طریق گروه کارشناسی مرتبط با پي گيري بر نامه مجمع بین الدول جنگل (IFF,1999) مطرح شد. مسلماً این امر تثبیت حقوقی LFCC در نهمین نشست مجمع جهانی جنگل (UNFF9) در سال 2011 را تسهیل خواهد نمود. 
ادامه دارد

۱۳۸۹ آذر ۱۰, چهارشنبه

خبر ويژه: اولين نشست داخلي مسافرين ناگويا - ژاپن(COP 10) با حضور معاون رئيس جمهور

واقعاً بد روزگاري است نازنين، به قول عزيزي در زندگي زميني داريم جهنم را تجربه مي کنيم، تحت تاثير سوء مديريت در محيط زيست طبيعي ، دارد از آسمان خاک آلوده با کثافت هاي شيمائي به جا مانده از قبل که با آلاينده هاي صنايع و انرژي مصرفي غير استاندارد بروزشده ، هم افزائي مي کند، برسرمان مي بارد ، روز هاست که با ارزش ترين منابع تنوع زيستي سرزمين مان در آتش مي سوزد به قول ناشناس آشنا ئي دنياي مجازي مان، ما جنگلبانان و محيط بان و سازمان هاي متبوع مان با عدم مهار آتش سوزی جنگل فقط بی کفایتی خود را به نمايش گذاشته ايم و با عدم مقاومت در برابر هجوم... ها به باغ گیاه شناسی نوشهر بی لیاقتی خود را به عنوان متولي محيط زيست طبيعي ثابت کرده ايم. لذا سخن راندن از اينکه در تدوين استراتژي جهاني حفاظت از تنوع زيستي نقش سازنده داشته ايم حکم پوزخند زدن به علم و دانش و کارایی می باشد.
در هر صورت هيات سه نفره که کارگروه هاي 1، 2، و ABS در دهمين کنفرانس کشور هاي متعاهد، کنوانسيون تنوع زيستي ناگويا-ژاپن را پوشش داده بوديم حتي فرصت جلسه مشترک را در آنجا نداشتيم بلاخره فرصت فراهم مي آيد که در چارچوب اسناد رسمي عملکرد هايمان را در گروه هاي مزبور در حضور رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، قائم مقام ايشان در امور بين الملل و معاون مربوطه در محيط زيست طبيعي جمعبندي کنيم. سازمان حفاظت محيط زيست با استقبال از عملکرد هيات تدوین استراتژي و برنامه عمل ملی را توسط هيات با ملحوظ داشتن اسناد 10- COP به عنوان اسناد بالاسری را توصیه مي نمايد. صحبت از قدرداني و از اين حرف ها نيز است منتها من همان نا سزا هائي ناشناس آشنائي بلاگ پارک هاي طبيعي را ترجيح ميدهم و اعتراف مي کنم به عنوان يک جنگلبان قادر به انجام تعهد و مسئوليت شغلي خود نمي باشم.