تبادل نظرات اعضاء

۱۳۹۱ اسفند ۸, سه‌شنبه

یادی از روز هایم با عنوان نماينده ايران در بيستمين اجلاس کميته جنگل فائو

 در پیرو تقدیم فیلم کوتاه گدایان رم ، مناسب دیدم که گزارش کاری سفر به ایتالیا  را نیز خدمت عزیزان ارائه نمایم .در بيستمين اجلاس کميته جنگل که مقارن با دومين هفته جهاني جنگل بود از 4 تا 8 اکتبر (12 تا 17 مهر) در ستاد مرکز رم فائو حضور يافتيم. نمايندگان رسمي 117 کشور همانطور نمايندگان 34 سازمان هاي بين الدول و غير دولتي در اجلاس حضور پيدا کرده بودند.
با هماهنگي که با ديگر کشور ها از جمله عراق که از طريق نمايندگي ايران در فائو بعمل آمد براي عضويت در کميته تدوين پيش نويس گزارش بيستمين اجلاس کميته جنگل نامزد و که بدون مخالف در مجمع عمومي پذيرفته شد. علاوه بر حقير نمايندگاني از هفت کشور ديگر از جمله چين، امريکا، بلژيک، استراليا و... براي اين منظور انتخاب شده بودند.
 
8. The following Members were elected to the Drafting Committee for the COFO Report:
Argentina, Australia, Belgium, Brazil, China, Iran (Islamic Republic of), Japan, Kenya, Morocco,
Sudan, Switzerland and USA. The representative of China, Ms. Wangxin Xiao, was elected
Chairperson of the Drafting Committee and the representative of Australia, Mr. Ben Mitchell, was elected Vice-Chairperson
در بيستمين اجلاس کميته جنگل با حضور اجلاس در مجموع هشت "فلوور" در "پلناري (مجمع عمومي) گرفته" و ديدگاه هاي کشور متبوع را در ارتباط با مباحث مطروحه بيان داشتيم. از جمله ؛ ايجاد پايگاه منطقه اي جهت مبارزه با آسيب هاي محتمل از تغييرات اقليمي مثل آتش سوزي، آفات و ... (که در اين ارتباط نماينده روسيه جهت تبادل نظر به جايگاه ايران در مجمع مراجعه کرد)، تغيير استراتژي مديريت حفاظتي پارک ها جهت تعديل اثرات تغييرات اقليمي در اين مناطق (که با اقبال نماينده استراليا مواجه شد که ايشان جهت تبادل نظر به جايگاه ايران در مجمع مراجعه کرد و با هماهنگي لازم در حاشيه اجلاس جلسه اي کوتاهي با ايشان بر گزار کرديم)،
انفجار آفات تحت تاثير تغييرات اقليمي ، سوسک چوبخوار که آينده اسف باري که جنگل هاي غرب ايران، همانطور جنگل هاي ترکيه و عراق و ... را تهديد مي کند را به عنوان يکي از مصاديق بيان داشتيم (بيانيه ايران در صحبت هاي سه کشور ديگر که فلوور گرفته بودند تکرار شد از جمله کشور کويت با تشکر از بيانيه ايران تاکيد به توجه به اين امرمهم
نمود) و...
مسئله حمله آفت به جنگل هاي غرب در گروه تخصصي مربوطه، که در حاشيه اجلاس برگزار مي شد نيز طرح کرديم و نهايت اينکه با تلاش ايران در گزارش بيستمين اجلاس کميته جنگل (البته بطور عام) جهت حمايت فني و مالي جهاني مطرح گرديد.
بيانيه ايران در مجمع عمومي:
In the name of God
Iran recognizes the importance of forest health and biodiversity especially under the impact of climate change and the increase of global trade in forest products.We support the Guide to implementation of phytosanitary standards in forestry which was presented by FAO on Tuesday during the session for Item 5.2 - Forest health and forest fire in the context of climate change. We feel that increased cooperation between foresters and plant health officials will help reduce pest problems such as the Agrilus beetle currently threatening Iran's oak forest.
 گزارش نهائي COFO
19.The Committee encouraged FAO to distribute the Guide to implementation of
phytosanitary standards in forestry as guidance on practices that minimize pest prevalence and
spread without impacting on trade and encouraged countries, FAO and partners to strengthen
country capacity to use these measures through pilot activities, the development of training
material and enhanced cooperation and the exchange of experiences on this issue within and
among regions.
– پيشنهاد ايران بدون مخالف مورد پذيرش قرار گرفت که تعهد اجرائي نقشه راه جهاني مرتبط با جنگل از طرف کشور ها، به بومي سازي و عملياتي نمودن راهنماء الگو جهاني اصلاح شود
Strengthen country capacity to adapt existing guidelines to national conditions.
 
– پيشنهاد امريکا در ارتباط با توزيع مناسب منافع ناشي از عملکرد جهاني جنگل با مخالفت ايران مواجه شد، پيشنهاد مشخص ايران توزيع برابر که با همراهي برزيل و آرژانتين (جالب توجه است که در بقيه موارد که نفع کشورشان مطرح نبود کورکورانه طرف امريکا را مي گرفتند) و سکوت بقيه پيشنهاد ايران عيناً در گزارش نهائي آمده است.
Develop methods and tools to assist in involving local communities, and ensuring
equitable distribution of benefits from mitigation actions to relevant stakeholders
اهم ديگر نظرات که عنوان نماينده ايران که در کميته تدوين گزارش پي گيري کردم و به نتيجه رسيد شامل موارد ذيل مي گردد:
– با پيشنهاد ايران و حمايت استراليا، سودان و کنيا مقرر شد درختان خارج از جنگل ( مثل تک درخت هاي مناطق رويشي خليج فارس_ عماني) همانند جنگل مورد حمايت هاي فني و مالي جهاني قرار گيرد.
  34. The Committee requested FAO to assist countries in their efforts to value and utilize the
potential contributions of forests and trees outside forests in climate change mitigation and
adaption
 
– تلاش شد در همکاري هائي منطقه اي مورد توصيه LFCC مورد اشاره قرار گيرد نظر جمعي به ذکر ديگر همکاران اکتفا کرد.
Encourage regional cooperation on forests and climate change, in collaboration with the
regional forestry commissions and other partners.
 
در حاشيه اجلاس بحث تبادل نظر با ديگر کشور ها از جمله آلباني، کوبا، افغانستان و... معمول شد که با هماهنگي نمايندگي ايران در فائو- رم انجام گرفت در صورت لزوم پي گيري هائي بعدي معمول خواهد شد.
در خاتمه شايان ذکر است که همکاري دفتر نمايندگي ايران در فائو – رم با هيات اعزامي و تلاش هاي آن نمايندگي در فراهم آوردن امکانات با ديگر با ديگر کشور ها در جهت ارتقاء جايگاه ايران در اين مجمع جهاني جائي تقدير و تشکر را دارد اگر دست آوردي از اين سفر بوده به همت آن عزيزان متعهد بوده است
آنچه ارائه شد گزارش اجمالي از اهم مطالب بود، بررسي تحليلي از آنچه در رم گذشت و ارائه طريق در ارتباط با پي گيري هاي بعدي در دستور کار قرار دارد که انشا... در اولين فرصت به سازمان متبوع ارائه خواهد شد.
مباحث مطروحه (1 الي 5) و ديگر مباحث اجلاس را مي توانيد در مرجع رسمي زير ملاحظه فرماييد
http://www.fao.org/docrep/meeting/019/k9227e.pdf


۱۳۹۱ اسفند ۴, جمعه

در جستجوئی زاینده رود

متعاقب بازدید میدانی کوه ادهم راهی اصفهان می شویم ، شب را در اصفهان اطراق می کنیم، از خودمان پنهان نیست از شما چه پنهان ، برنامه کاری را طوری تنظیم می کنیم که قبل از حرکت به سوی چهارمحال و بختیاری یکی  دو ساعتی در اصفهان پرسه بزنیم. مگر می شود در اصفهان بود و زاینده ، نقش  جهان، سی و سه پل و... را ندید بخصوص اینکه از محلی بیتوته تا زاینده رود مسیر پیاده کمتر از ده دقیقه بود.
 
اصفهان را به زاینده رود می شناختم در جای در وصف آن خوانده بودم همانند  خورشید ی است  که از پشت از کوههای سربه فلک کشیده بختیاری نشات گرفته  و در امتداد هستی،حیات را معنا می بخشد.   این رود زاینده و شاداب پس از طی350 کیلومترسرزمینهای تشنه ای  مسیررا سیراب کرده  و در تالاب گاو خونی آرام می گرفت.  تازه این پایان کار  حیات بخشی نبوده زاینده رود در فروکش این تالاب ، مساحت      معادل   470کیلومتر مربع    در منطقه شرق اصفهان را جان  می بخشید. مرگ خورشید در اصفهان را قبلاً دیده بودم ولی این موقع سال انتظار تجدید دیدار با خورشید می رفت آنچه دیدم شما هم در عکس شماره 1 ببینید و تابلو به جا مانده از گذشته که می گوید " خطر غرق شدن" حالا طنز تلخ و دهن کچی به روز گار ما ست.
 گفته می شود  با احداث سد وتونل انتقال آب گلاب  بخشی از آب به ...  و بخشی دیگر با انحراف سرشاخه‌های زاینده‌رود در منطقه کوهرنگ  به ... و مابقی در چارچوب طرح بهشت به ... انتقال می یابد. از خود می پرسم حق آبه محیط زیستی تالاب گاو خونی و ... چه؟  قیافه آنها که بر اثر یک تصادف نامطلوب ناشی از اشتباهات تاریخی بر جایگاه ... تکیه زده اند جلو چشمم مجسم می شود که همانند تابلو زاینده رود دارند برایم دهن کجی می کنند!
نگاهی به سی و سه پل  (عکس 2) می اندازم ذهنم با گذشته دور در گیر می شود  اگر هم بشود به آئین ها احترام بگذاریم حالا دیگر امکان بر گزاری مراسم‌ جشن‌ آبریزان‌ یا آبپاشان‌  ،  «خاج‌ شویان‌» و ...  در محدوده‌ این‌ پل‌ امکان پذیر نیست. بامهاى گالارى هم که موقع طغیان رود در آنجا ها به تماشا می ایستاند دیگر کاربرد ندارد و...
سری به نقش جهان می زنیم، صائب چه زیبا گفته :
 
 گرچه چندین نقش موزون داشت در هر گوشه ای
                                                                زین عمارت شد بلند آوازه ی نقش جهان
 منظور صائب از چند نقش موزون مسجد شیخ لطف الله، مسجد شاه،  سر درب بازار قیصریه و کاخ عالی قاپو می باشد که میدان نقش جهان چو ن نگینی چهار اثر یاد شده را بهم پیوند می زند.
 
شاید مربوط بشود به زمانی که ما دیدار داشتیم در میدان نقش جهان دیگر مثل گذشته زندگی موج نمیزد. گشتی در بازارش می زنیم به قول نگارنده کشکول راز   ... شب دراز است و قلندر بیکار ! ...  لاف در غریبی، گور در بازار مسگرها... فقط در بازار مسگر ها هر از چند گاهی  صدای پتک مسگری می آمد (عکس 4)... اصفهان را بدورد می گوییم و راهی بام ایران می شویم.

۱۳۹۱ بهمن ۲۷, جمعه

گزارش سفر به منطقه پیشنهادی اثر طبیعی ملی (ژئو پارک ادهم)

قدیم قدیما گزارش ماموریت به تصمیم گیران می دادیم،... گویا قرار است قرص مباحث فنی تولید کنیم اگر آنهم عملی شود باور کنید ... بعد ها در بلاگ پارک های طبیعی گزارش به عموم می دادیم که زد و بلاگ فله ای فیلتر شد. حال به یاد قدیما این گزارش برای بچه های پاکی می نویسم که داد محیط زیست طبیعی سرزمین شان را فریاد  می زنند.
سفر ها هم دیگر مثل قدیم ها نیست سفر هوائي که چند وقت پیش می گفتند خدا کند توپولف نباشد حال به خاطر غير استاندارد بودن دیگر مرکب ها گفته می شود صد رحمت به توپولف و نيز افزايش غير موجه قيمت ها از طرف ديگر که تاثير بسيار نا مطلوب در اضافه کاري همکاران دارد، سفر هوائی تا آنجا که دست خودمان باشد تحريم تا قيامت ، طبق معمول کله سحر با همان خودرو آژانسي که اگر نوشته هاي قبلی حقير را در بلاگ پي مي گرفتید معرف حضورتان است راه مي افتيم .
مقصد اول منطقه پیشنهادی اثر طبیعی ملی سپاهان می باشد که گزارش شده رخنمون سنگی بارز بوده و مملو از فسیل های بی مهره اعم از جلبک، اسفنج، فرانیفر، مرجان و ... دوران تریاس و نیز محل تجمع گونه solenopora rectangulata می باشد. در ارزیابی عمومی محدوده در کاتاگوری ژئوپارک قرار می گیرد. ژئو پارک بر مبنای تاریخچه تکاملی زمین و مرفولوژی و تشکیلات آن، پدولوژی، کانی شناسی ، سنگ شناسی، فسیل شناسی، ارزشهای باستانی و فرهنگی و تنوع فون و فلور ارزیابی می شود. پدیده های طبیعی ازنظر علمی و منظر زیبای شناسی چون چوب سنگ های فشرده (petrified woods) ، کارست ها، غار ها، یخچال ها ، گنبد های نمکی، آتشفشان ها، فسیل ها و... در انتخاب ژئوپارک حایز اهمیت هستند. درارزیابی محدوده مورد اشاره روی پدیده فسیل متمرکز می شویم. فسیل در واقع مستند سازی برهه ای تاریخچه فون و فلور و موجودات ریز بوسیله طبیعت می باشد در واقع بقایای آثار زندگی (استخوان، پوسته ،تخم ها، آشیانه ها، برگ ها، اجزا معدنی شده یا منجمد و...) بوده البته مجموعه یاد شده که قدمت بالای ده هزار سال داشته باشد احراز شرایط می کنند (قدیمی ترین فسیل به دوران تریاسیک 208 تا 245 میلیون سال پیش) که فسیل نامیده شوند. بقایای انسان اولیه در کنار دیناسورها و مبحث سیر تکاملی بشر ریشه در علم فسیل شناسی دارد. از این رو قطعات از سرزمین که حاوی چنین پدیده ای هستند حائز اهمیت و امر ژئو حفاظت در چنین مناطقی اعمال می شود.
 اساساً ژئو پارک حداقل متشکل از یک یا چند ژئو سایت (واحد همگن ژئولوژی و ژئومرفولوژی) و منظر مشخص با جذابیت طبیعی می باشد. لذا انتظار یک محدوده بکر و دست نخورده را داشتیم. در بدو ورود حصارکشی محدوده ای در حدود 6 هکتار (عکس 1) جلب توجه می کند می پرسم ژئو سایت به این کوچکی ؟! اگر شما جواب می شنوید من هم شنیدم ... نگاه به اطراف می اندازیم در فاصله کمتر از صد متری (عکس 2) شرکت ماسه ادهم بیداد می کند گرد و خاکش محوطه را در می نوردد. داخل محدوده (عکس 3) آثار معدن متروکه سنگ لاشه و آثار انفجارات مختلف و... مشهود است بطوریکه نیاز به کند و کاو نیست تکه پاره های انواع و اقسام فسیل ها می توان جمع آوری است. برای مقایسه یک عکس هم از ژئو پارک مشابهی در چین (عکس 4) قرار دادم.
 
 مقایسه کنید گزارش از من – ارزیابی و قضاوت با شما